follow us on facebook

? reMIXstudio

//www.myqyvu.com.cn/files/gimgs/th-172_website cover.jpg
1 / 5 building typology


hainan shenzhou peninsula masterplan | 海南神州半島概念規劃

Year | 年份: 2017
Location | 地點: Wanning, Hainan, China | 中國海南萬寧
Status | 狀態: competition | 競賽

Type | 類型: urban design,landscape masterplan, architecture | 城市設計、景觀規劃、建筑概念設計
Program | 功能: leisure, residential | 休閑、住宅
Size | 規模: 60 ha | 60公頃
Client | 業主: Guoan Citic Group | 中信國安集團
LDI | 當地設計院合作單位: Huacheng Boyuan | 華誠博遠

Team | 團隊: Chen Chen (陳忱), Nicola Saladino, Federico Ruberto, Lv Shoutuo (呂守拓), Shen Kangyi (沈康懿), Peng Yuzhou (彭禹洲), Tan Lu (譚露), Wang Zhe (王哲), Zhao Yaxin (趙雅心), Andrew Bryant, Zhang Chuhan (張楚晗), Li Meikang (李梅康)

 
//www.myqyvu.com.cn/files/gimgs/th-172_remix studio - hainan masterplan - 02.jpg
2 / 5 site analysis


The project locates in Hainan Shenzhou Peninsula, with a typical tropical climate. Its 8 plots extended along the interface between the mountain and the sea, forming a linear belt with extremely rich landscape and topographical conditions. Drastic elevation changes (39m total in the whole site) together with the presence of high-rise housing towers generate very different viewing conditions towards the sea and thus highly varied land values. How to manipulate the building masses to maximize the overall views towards the sea was one of the main challenges of this project.

項目位于海南神州半島,當地是典型的熱帶氣候,炎熱多雨。八個地塊沿山海交界線展開,構成一個狹長帶狀的規劃整體,形成了水陸、高低豐富變換的景觀格局。地段內原始地形的高差(39米)和相鄰板塊高層住宅對觀海視線的遮擋,使得地段內不同區域朝向開放海域的視野價值差異巨大。對于地段內建筑看向內外雙海的景觀視線的精確控制是項目的挑戰之一。

 
//www.myqyvu.com.cn/files/gimgs/th-172_remix studio - hainan masterplan - 03.jpg
3 / 5 site layout and master planning


Based on a careful reading of the site morphology as well as the ecological conditions of its larger territory, our scheme proposes a series of ecological strategies that take advantage of the development as an opportunity to enhance local ecosystems. For example, we aimed at recovering the mangrove habitat, which has been heavily damaged in the last decades, as a crucial resource for biodiversity. Planting mangroves is also a natural mechanism for flood mitigation that allows a more intimate and shallow seashore rather than the construction of concrete seawalls. Also, a multi-layered stormwater management system is designed as part of the green infrastructure, making it a low-impact development which will be an important demonstration of the application of the spongy city principle to a dense housing neighborhood.

基于嚴謹的地形地貌分析和對當地生態環境現狀的調研,我們的規劃方案提出了最適合該地段的一系列生態規劃策略。我們希望借項目開發的契機,圍繞老爺海國家海洋公園開展一系列生態修復,恢復遭破壞的紅樹林生態系統,建設低影響開發模型下的海綿城市理念新住區。

 
//www.myqyvu.com.cn/files/gimgs/th-172_remix studio - hainan masterplan - 04.jpg
4 / 5 landscape and blocks


A number of green corridors are proposed according to the analysis of the surface runoff, forming an efficient water discharge framework with the minimum earthwork needed. Parametric tools are applied at this step to spot out areas with the most concentrated runoff, the least sea views, the best original land covers as well as the poorest storm water drainage. These series of locations are the best places to locate the green corridors, whose sizes are determined according to the amount of runoff naturally converging due to the geometric configuration of the topography.

我們通過基于原始地形的參數化分析,創造一系列陸水交織的綠色廊道,他們從山到海,形成一個完整立體的自然生態廊道系統。我們盡量使用海景價值低、本身植被良好、又存在內澇隱患的區域作為重要的景觀區域。地表徑流在原地形上的精確模擬生成匯水線,作為排洪綠廊的位置和尺寸依據。

 
//www.myqyvu.com.cn/files/gimgs/th-172_remix studio - hainan masterplan - 05.jpg
5 / 5 view quality analysis


The general site mesh is structured by a series of control curves as road axes coming from simplified contours (parallel to the seashore) and the green corridors as main pedestrian axes connecting the mountain to the sea (perpendicular to the seashore). The green corridors become navigation channels that allow sailing boats to explore deeper inland, extending the active length of the shoreline. The wetlands located along the green corridors are storm water treatment devices that clean the water runoff in the process of draining towards the estuary, improving over time the water quality of the lagoon.

平行于海岸線的等高線被簡化為臺地控制線,并作為小區內部路網的控制線,另一方向垂直于海岸線的綠廊系統同時作為主要步行系統,兩個方面的控制線形成初始的總圖網絡。沿海岸線的打造綜合考慮了地表徑流和河床等高線,引水開渠的策略不僅提供一些深入陸地的游艇航線,也保證匯入老爺海的雨水在經過住宅區的過程中,已得到足夠的過濾、滯留和凈化,在未來逐步提升老爺海水質。